Вітаю Вас Гість | RSS

Нерухомість в Чернівцях без посередників

Четвер, 02.05.2024, 17:38
Нерухомість в Чернівцях » 2012 » Вересень » 30 » Квартирні афери (стаття 2)

23:50
Квартирні афери (стаття 2)
Підробки й витівки

Третя група шахрайств — фактичні підробки. У цьому випадку придбане право власності, як правило, не страждає, однак реально куплений об’єкт може суттєво відрізнятися від того, який клієнт планував придбати. Приміром, продається квартира без обробки або, що перебуває в поганому стані. Однак показується покупцеві не вона, а подібна по параметрах і краща по стану, у тому ж будинку.

 Для цього «підставна» квартира попередньо орендується на короткий строк і на ній міняється номер. Покупці, як показує практика, такими «дріб’язками», як перевірка нумерації, у ході оглядів особливо не «заморочуються». Класичний випадок, коли сибіряка-нафтовика, що зовсім не орієнтувався в столичних вулицях, що й бажав купити квартиру на Фрунзенській набережній, заздалегідь перемінивши табличку, привезли на Симоновський вал, не знає хіба що тільки початківець ріелтор. Суть справи в тому, що підставну квартиру нафтовикові успішно й продали. Тобто дивився він квартиру на Фрунзенській, а купив на Симоновському валу.

Нарешті, до «милих витівок» можна віднести досить грубе захоплення чужої житлоплощі. Але ж, дійсно, рейдерські нальоти починаються, видалося б, просто з витівки. А відбувається це так: у комунальній квартирі купується кімната, або, як говорять юристи, частка. Уявимо, що житлове приміщення має декількох власників. Це можливо, приміром, при одержанні квартири в спадщину або в результаті приватизації.

Житлова площа одного власника може бути зовсім незначною, але в силу невеликої кількості квадратних метрів використовувати свою частку по призначенню її власник не має фізичної можливості: не можна адже поселитися, скажемо, на трьох квадратних метрах. Щоб одержати хоч якісь гроші, він готовий продати свою частку нерухомості практично за безцінь. Цим і користуються квартирні аферисти.

Прикупивши, приміром, половину вартості частки однокімнатної квартири за $15 тис., вони починають створювати для інших мешканців нестерпні умови для проживання, найчастіше підселюючи сумнівних родичів у вигляді циган, пьянчуг, бомжів або хронічних скандалістів. І адже нікому не поскаржишся: усе відповідає чинному законодавству. Жертвою стає другий проживаючий у квартирі власник. Вихід один — роз’їжджатися. На що й роблять основний упор шахраї.

Квартира продається за $150 тис. і зазначена сума ділиться нарівно між власниками-мешканцями й власниками-аферистами. У підсумку останні дістають прибуток, рівний $60 тис.

Втім, до всіляких «милих витівок», головною з яких є так звана «схована комісія», можуть прибігати й працюючі на законних підставах ріелтори. Мова йде про одержання брокером додаткового, погодженого з покупцем прибутку, одержуваного за рахунок утаювання від клієнта інформації про реальну ціну угоди. Тобто ріелтор при цьому, по суті, краде гроші у свого замовника.

Природно, що подібне злодійство можливе лише у випадку, коли інформація про реальні параметри угоди схована від клієнта. Тому якщо ріелтор перед переглядом багатозначно закочує ока й таємничим шепотом лопоче, мов, «про ціну ні слова», саме час насторожитися…

Категорія: Цікаві статті про нерухомість | Переглядів: 758 | Рейтинг: 0.0/0

ОПУБЛІКУВАТИ В СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ