Вітаю Вас Гість | RSS

Нерухомість в Чернівцях без посередників

Четвер, 02.05.2024, 17:38
Нерухомість в Чернівцях » 2012 » Вересень » 30 » Як правильно оформити купівлю нерухомості в 2013 році

23:53
Як правильно оформити купівлю нерухомості в 2013 році
З 1 січня 2013 р. оформили купівлю квартири можна буде прямо в нотаріуса всього за пару годин. При цьому в БТІ не треба буде ходити ні до, ні  після операції, якщо того не побажає сам покупець. Про інші нововведення, пов'язаних з купівлею-продажем нерухомості, про це розповіли  в Укргосреестре, який з наступного року стане єдиним органом, що відповідає за тотальну реєстрацію в Україні - від політичних  партій та ЗМІ до земельних ділянок і квартир.

Роль БТІ зводиться до мінімуму

Відпадає необхідність звертатися в БТІ для отримання техпаспорту як до укладання угоди купівлі-продажу нерухомості, так і після. З 1 січня  втрачають чинність деякі нормативні акти, які вимагали продавця надавати на угоді "свіже" техпаспорт, який БТІ виготовляв  протягом 30 робочих днів. Тепер оновлювати техпаспорт потрібно буде тільки за бажанням сторін (фактично - покупця, якщо той незадоволений  документом або знайшов відмінності між тим, що в ньому написано і тим, як виглядає квартира) або в разі, якщо на об'єкті нерухомості були проведені  перепланування. Після укладення угоди покупцю також не доведеться бігти в БТІ, щоб перереєструвати техпаспорт на себе.

Всю операцію можна провести в нотаріуса за кілька годин

Виходячи з вищесказаного, нотаріус залишиться єдиною обов'язковою інстанцією, яку потрібно буде пройти при купівлі нерухомості.  У нього буде комп'ютер з доступом до єдиного реєстру нерухомого майна та його обтяжень, тому він зможе як перевірити об'єкт до продажу,  так і оновити інформацію в реєстрі після завершення угоди.

Вводиться єдиний Державний реєстр речових прав на нерухоме майно

Інформація з усіх нині існуючих кількох реєстрів з 1 січня буде поступово переноситися в єдиний реєстр. У ньому будуть зібрані дані  про власників, про права власності інших речових правах, про що обтяжили, про іпотеку, про податкову заставу, про накладення арешту, а також вся  аналогічна інформація про земельні ділянки. При цьому спеціально проводити перереєстрацію власникам нерухомості не потрібно буде, така  необхідність виникне тільки в окремих випадках, наприклад, при продажу об'єкта.

Укргосреест і фізособи

Зазвичай Укргосреестр (Державна реєстраційна служба України - спеціально створений недавно держорган) не буде брати участь у  угодах купівлі-продажу нерухомості. Але якщо право власності на об'єкт ще не зареєстровано (наприклад, це квартира в новобудові або  давно побудований приватний будинок, який раніше не був офіційно введений в експлуатацію), тоді його власнику необхідно буде відвідати одне  з 583-х місцевих (районних) представництв Укргосреестра. Розмір держмита за реєстрацію поки не затверджений, але попередньо він складе  119 грн. Плата за витяг з Держреєстру імовірно складе 51 грн.

Терміни реєстрації

Реєстрація права власності та інших речових прав на нерухомість в Укргосреестре буде проводитися протягом 14 робочих днів. З 2014 р. планується  скоротити термін до 5 робочих днів (крім багатоквартирних будинків або інших великих об'єктів).

Така ж реєстрація, якщо є обтяження прав на нерухомість, займе 10 робочих днів.

Реєстрація самого обтяження (наприклад, іпотеки) займає 1 робочий день.

Відповідні відмови будуть видаватися в ті ж терміни.

Інформація з держреєстру

Витримка - надається власнику нерухомості або його уповноваженій особі.

Інформаційна довідка - видається на підставі письмового запиту органам державної влади (суду, прокуратури, органам місцевого  самоврядування, МВС, СБУ, ДПСУ і т.д.).

Виписка - її може отримати власник або правовласник. Документ містить інформацію про осіб, які отримали відомості про права та  обтяжили, пов'язаних з об'єктом нерухомості.

Таким чином, в будь-якому із зазначених документів буде міститися інформація про об'єкт нерухомості, але не інформація про її власника

Земельні ділянки

Процедура реєстрації земельних ділянок практично не зміниться. Вся різниця буде полягати в тому, що проводити реєстрацію права власності  на ділянку (останній етап при оформленні угоди) буде не Держагентство з земельних ресурсів, а Укргосреестр. Втім, всім бажаючим залишили  альтернативу - для реєстрації права на землю можна буде як і раніше звертатися і в місцеві відділення Держагентства із земельних ресурсів  (У підсумку той сам відправить потрібні документи в Укргосреестр як кінцеву інстанцію реєстрації). При цьому термін реєстрації в обох випадках  однаковий - 14 робочих днів.

Джерело

Категорія: Цікаві статті про нерухомість | Переглядів: 1963 | Рейтинг: 5.0/1

ОПУБЛІКУВАТИ В СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ