Вітаю Вас Гість | RSS

Нерухомість в Чернівцях без посередників

Четвер, 02.05.2024, 21:35
Нерухомість в Чернівцях » 2012 » Вересень » 29 » Будинки в Чернівцях

23:50
Будинки в Чернівцях
Інциденти при купівлі будинку. Число покупців заміської нерухомості зростає день від дня, попутно множиться і кількість неправильно оформлених угод і типових помилок. Сьогодні ми розповімопро те,які документи потрібно питати у продавця і які помилки найчастіше роблять покупці заміського житла.

«У продавця очі були чесні», «Він же нотаріальну довіреність показував», «Це був родич моєї найкращої подруги» ... Яких тільки «вагомих» доводів не почуєш від обдурених покупців заміської нерухомості!

А адже більшість неприємностей відбувається через нехтування елементарними правилами, через незнання основ. Які моменти потрібно мати на увазі, щоб не потрапити в халепу?

На які граблі наступають двічі

З усіх елементарних правил купівлі заміського будинку найбільш часто нехтують двома - що стосуються права власності на землю і на будинок. Покупці забувають переконатися в тому, що права власності продавця на землю і на будинок правильно оформлені і зареєстровані.

«На жаль, поширена ситуація, коли покупець будинку закриває очі на те, що земельна ділянка належить продавцю не на праві власності, а, скажімо, на праві довічного успадкованого дарування. У такій ситуації закон не дає можливості новому господареві розпоряджатися цією ділянкою, наприклад, згодом продати, та й сам договір купівлі-продажу будинку на такій ділянці можуть просто не зареєструвати.

Характерна і зворотна ситуація. Покупець погоджується придбати будинок шляхом здійснення угоди купівлі-продажу земельної ділянки, на якій цей будинок розташований. Оскільки будинок продавцем не оформлений і не зареєстрований, він вважається самовільною спорудою, та зареєструвати його новим власникам не вийде. Принаймні, без нервів, судів та довгих років поневірянь по відповідним державним органам.

Ну, а що стосується шахрайств при угодах із заміською нерухомістю, то найбільш типовим з них є продаж земельних ділянок і будинків по підробленій довіреності.

Купуючи заміську нерухомість за дорученням, завжди необхідно перевіряти, по-перше, її справжність у нотаріуса, а по-друге, реальність існування довірителя. Тут потрібно зв'язатися з довірителем і перевірити, чи живий він, чи дійсно видавав довіреність, з якої причини і т. д.

Дивимося на документи

Одним словом, яким би чесним до себе не був продавець, як би старанно вам його не рекомендували хороші знайомі, ні в якому разі не можна залишати без уваги документи на будинок і землю. В обов'язковому порядку при купівлі заміської нерухомості необхідний наступний набір документів:

Правовстановлюючі документи на будинок. Це свідоцтво про державну реєстрацію права власності на будинок і акт приймальної комісії про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта, якщо будинок був безпосередньо побудований продавцем.

Або ж документи, що підтверджують право власності продавця, що виникло з інших підстав (договір купівлі-продажу, дарування, міни, свідоцтво про право на спадщину + свідоцтво про державну реєстрацію права).

Технічний паспорт домоволодіння. Він являє собою єдиний документ, в який входять: план земельної ділянки, експлікація площі земельної ділянки, опис будівель і споруд, призначення, технічний стан і вартість будівель і споруд. Документ видається обласними БТІ за місцем розташування нерухомості і повинен мати печатку відповідного БТІ.

Технічний паспорт будинку (будівлі) з поверховими планом на кожну будівлю, що перебуває на ділянці.

Виписка з будинкової книги. Якщо будинок придатний для постійного місця проживання (ПМП), то необхідна наявність виписки з домової книги про зареєстрованих на даній площі особах. Навіть якщо покупець не збирається реєструватися в об'єкті придбання приміщенні, виписка покаже, не купує чи він нерухомість з обтяженням у вигляді сім'ї з п'яти чоловік.

Правовстановлюючі документи на земельну ділянку, що підтверджують право власності на цю ділянку. На цей пункт потенційному покупцеві слід звернути особливу увагу. Земельна ділянка, на якій знаходиться будинок, повинен бути в продавця не тільки правильно оформлений, але і обов'язково перебувати у власності.

Необхідно ідентифікувати саме право власності, а не право постійного (безстрокового) користування або довічного успадкованого володіння продавця на зазначену ділянку.

Для цього потрібні такі документи, як: свідоцтво про державну реєстрацію права власності, договір купівлі-продажу (дарування, свідоцтво про право на спадщину). А також документи, отримані в результаті приватизації земельної ділянки: постанови голови адміністрації про надання ділянки у власність, свідоцтво про власності на ділянку.

Категорія: Цікаві статті про нерухомість | Переглядів: 866 | Рейтинг: 0.0/0

ОПУБЛІКУВАТИ В СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ