Вітаю Вас Гість | RSS

Нерухомість в Чернівцях без посередників

Неділя, 28.04.2024, 20:17
Нерухомість в Чернівцях » 2012 » Жовтень » 02

Залишилося менше місяця до набрання чинності нового порядку реєстрації нерухомості та права власності на неї. Це друга  спроба ввести правила державної реєстрації майнових прав на нерухомість і їх обмеження. Реформа системи повинна  була початися вже з нинішнього року. Але якщо рік тому і експерти, і чиновники визнавали, що держава не впорався зі своїми  зобов'язаннями та введення нового порядку потрібно переносити (це і було зроблено), то тепер нам, схоже, доведеться звикати до новацій.  Правда, далеко не всі вірять, що їх впровадження пройде гладко. На думку ряду експертів, держава так і не зміг нормально  підготуватися до зміни порядку реєстрації нерухомості. Тому зараз в БТІ вишикувалися черги: люди хочуть оформити необхідні  документи ще за старими правилами.

Нагадаємо, що, відповідно до Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення та спрощення  процедури державної реєстрації земельних ділянок та прав на нерухоме майно », що набув чинності ще 16 березня 2010 року,  в країні створюється система державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяження, вводиться Єдиний державний  реєстр прав власності на нерухоме майно та автомобілі. Ця система повинна запрацювати з 1 січня 2013 року.

Однак для початку варто уточнити, що ж таке реєстрація права власності на нерухомість. Це процедура внесення відповідних  записів в електронну базу даних - Єдиний державний реєстр прав власності на нерухомість. У ньому міститься вся  інформація про таке майно: історія виникнення права власності, існуючі права, обмеження і припинення майнових  прав на нерухомість.

Реєстрації підлягають лише об'єкти, будівництво яких повністю закінчено та які прийняті в експлуатацію. Така юридична процедура,  як оформлення права власності, дозволяє офіційно зафіксувати факт володіння заявленим нерухомим майном.

На сьогоднішній день інформацією про нерухомості та її власників розпоряджаються реєстратори в бюро технічної інвентаризації.  З нового року цю функцію виконуватимуть 2000 563 реєстратора Державної реєстраційної служби України. Крім того, нещодавно  парламент прийняв закон, згідно якому 6 тисяч 835 практикуючих нотаріусів отримають можливість проводити реєстрацію прав при посвідченні  угод купівлі-продажу нерухомості. Зараз нотаріуси та їх помічники проходять відповідне навчання. В результаті буде здійснюватися  два види реєстрації - первинна і вторинна. Першою стануть займатися держреєстратори, а другий - нотаріуси.

- У територіальних підрозділах нашого відомства будуть реєструвати нову або реконструйовану нерухомість, тобто ту,  яка не була зареєстрована до 1 січня за чинним законодавством, - розповіла перший заступник голови Державної реєстраційної служби України Інна Завальна . - Також держреєстратори будуть оформляти і видавати свідоцтва на право власності на нерухоме майно. Зараз цим  займаються органи місцевого самоврядування. У нас зможуть отримувати свідоцтва та члени житлово-будівельних кооперативів, гаражних,  дачних, які повністю сплатили свої внески.

Нотаріуси будуть проводити одночасно з нотаріальним посвідченням державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно,  яке вже було зареєстровано до 1 січня, відповідно до чинного законодавства, або з'явилося і зареєстровано  після 1 січня. Таким чином, коли людина, що бажає продати свою квартиру, приходить до нотаріуса, той реєструє його право власності  на нерухомість в новому реєстрі, після чого створює нотаріальне посвідчення договору і одночасно реєструє право власності  покупця на це майно.

- Сьогодні реєстрацію прав на будинки, квартири та гаражі виробляє БТІ. Земельними ділянками займаються управління з земельних  ресурсів. А нотаріуси здійснюють реєстрацію іпотек та заборонених до відчуження об'єктів нерухомого майна. З нового року  вся ця інформація буде вноситися до реєстру нерухомості, - підсумувала Інна Завальна.

До речі, днями парламент вніс зміни до Декрету Кабінету міністрів України «Про державне мито», згідно з якими  з 1 січня 2013 року за реєстрацію нерухомості потрібно буде заплатити до бюджету мито у розмірі семи неоподатковуваних мінімумів  доходів громадян, тобто 119 гривень. А за державну реєстрацію іншого майнового права на нерухомість та обтяження  цього права буде стягуватися держмито в розмірі трьох неоподатковуваних мінімумів доходів - 51 гривня.

Хоча ... Читати далі »

Безкоштовні оголошення: Цікаві статті про нерухомість |