Вітаю Вас Гість | RSS

Нерухомість в Чернівцях без посередників

Неділя, 28.04.2024, 16:54
Нерухомість в Чернівцях » 2012 » Грудень » 27

Менше ніж через тиждень набуває чинності новий податок на нерухомість. За багатокімнатні квартири, просторі особняки і пентхауси доведеться  доплачувати. Правда, що саме буде вважатися розкішшю, поки неясно: жила чи загальна площа. Головну небезпеку експерти бачать в тому, що  податок не прив'язаний до ціни квартири або будинку. Є думка, що ці нюанси можуть зіпсувати хороше починання, переплачувати доведеться не власникам колекцій заміських вілл, замків, басейнів, а сільським жителям і орендарям квартир.

Домашня будівля

Експерти ринку житла до останнього не вірили, що податок на нерухомість вступить в силу. В українському законодавчому полі цей збір з'явився  в 2010 році, під час прийняття Податкового кодексу. Однак два роки під різними приводами його переносили. Аналітики навіть заговорили про те, що  податок формальний, і про нього незабаром забудуть. Нерухомість в Україні - священна корова, власники сотень квадратних метрів далі лобіюватимуть  відстрочку нової статті витрат ще багато років. На превеликий подив ріелторів та експертів, з 1 січня 2013 року податок на нерухомість все-таки  запрацює.

Як би там не було, але на початку наступного тижня всім господарям квартир площею більше 120 квадратних метрів і приватних будинків просторіше 250 «квадратів»  можна брати папір, ручку і вираховувати свій щорічний платіж. За кожне перевищення максимальної неоподатковуваної податком площі житла доведеться  заплатити 1% мінімальної зарплати, встановленої на початок звітного року. У держбюджеті-2013 «мінімалка» з 1 січня не повинна бути менше  1147 грн, тобто за кожен «додатковий» квадрат власникові нерухомості доведеться віддати державі 11,5 грн. Простіше кажучи, в квартирі  площею 132 кв. м «зайвими» будуть вважатися 12 «квадратів». І раз на рік за таке житло доведеться заплатити 138 грн. Аналогічна схема  застосовується до обчислення податку з житлового будинку, тільки в цьому випадку від наявної площі потрібно буде відняти 250 кв. м.

Одновідсотковий податок застосовується не для всіх. Особливо заможним українцям, у власності яких є квартири та будинки просторіше 240 і 500  кв. м відповідно, доведеться за кожен метр перевищення платити 2,7% мінімальної зарплати (з 1 січня 2013 року - 30 грн). Втім, таких хором  в нашій країні небагато, запевняють експерти з нерухомості. Точніше, квартир по 250-300 «квадратів» у великих містах одиниці, а точний  облік кількості величезних будинків ніхто не веде. Більша частина з них перебувають за межею міста, і ще в момент введення в експлуатацію вони були  оформлені далекоглядними власниками як садові або дачні будинки. Відповідно, з нового року вони випадають зі списку об'єктів оподаткування.  Крім того, податок на нерухомість не платитимуть багатодітні сім'ї, дитячі будинки сімейного типу та сім'ї з прийомними дітьми, які виховують  більше трьох малюків.

Нове планування

Податок торкнеться не тільки господарів многометражного житла, але і власників декількох житлових об'єктів, площа кожного з яких окремо під  оподаткування не потрапляє. Приміром, якщо у людини є дві квартири по 60 «квадратів», за одну з них він не буде платити нічого,  але за другу йому нарахують 690 грн (метраж множимо на ставку в розмірі 1% мінзарплати). «Податок розраховується по кожному об'єкту нерухомості,  незалежно від того, скільки їх у власника, - пояснює юрист юрфірми «Василь Кісіль і партнери» Наталія Доценко-Білоус. -  При цьому можливість не платити дається тільки на одну квартиру або будинок за умови, що їх площа вписується в пільгові рамки. Для другого,  третього, п'ятого та десятого житла податок поширюється на всю площу. Це і є головний принцип податку на нерухомість. Був визначений  стандарт: один власник має право на одну квартиру площею до 120 кв. м або будинок до 150 кв. м. І все, що більше - вже розкіш ».

В результаті під податковий прес потрапляють так звані рантьє - люди, які володіють великою кількістю житла у великих містах  країни і живуть з доходу від здачі власності в оренду. Ріелтори кажуть, що в столиці, приміром, є господарі десяти квартир, в кожній з  яких живуть орендарі. Саме на них господарі і перекладуть новий податок. Це означає, що з нового року і так недешева оренда квартир може  подорожчати ще на пару сотень гривень на місяць. Втім, проблеми з кількістю житла легко вирішуються за допомогою юристів. «Зайву» квартиру  або будинок досить подарувати дітям, онукам чи іншим близьким родичам. Правда, в спішному порядку зробити це все одно не вдасться. За  словами президента Союзу фахівців з нерухомості України Олександра Рубанова, з нового року через нові правила реєстрації права власності &n ... Читати далі »

Безкоштовні оголошення: Цікаві статті про нерухомість |